Historiaa

Laskiaisena on mukava herkutella
Mönkijällä ajoa Vaalajärven mönkkäriradalla

Sodankylän 4H-toiminta aloitettiin maatalouskerhotoimintana vuonna 1939. Varsinainen yhdistystoiminta alkoi 22.10.1940, kun Sodankylän Maatalouskerhoyhdistys perustettiin. Yhdistystä olivat perustamassa Aukusti Kumpula, Akseli Paarman, Iida Anneberg, Kirsti Rechardt ja Helmi Takala.

Maatalouskerhoyhdistyksen tehtäväksi säännöt määrittelivät mm. maatalouskerhojen perustamisen ja väkilantojen, rotueläinten, kirjallisuuden ym. tarvikkeiden hankkimisen mahdollisimman edullisesti kerholaisille. Lisäksi tehtävänä oli järjestää kilpailuja, retkeilyjä ja näyttelyitä kerholaisille sekä kaikin puolin innostaa kerholaisia heidän työhönsä.

Vuonna 1928 perustetun Maatalouskerholiiton nimenvaihdos tapahtui vuonna 1968 4H-liitoksi ja tästä seurasi se, että vuonna 1970 Sodankylän Maatalouskerhoyhdistys muutti nimensä Sodankylän 4H-yhdistykseksi.

1990-luvulla koettiin monia muutoksen tuulia ja jopa uusien urien löytymistä. Pitkään 4H-tunnuksena ollut nelilehtinen apila korvattiin numero-kirjainyhdistelmällä sitoutumattomuuden selkeyttämiseksi. Toimintakenttä laajeni entisestään, EU toi mukanaan hankkeet ja sähköinen viestintä kehittyi.

Koskaan aikaisemmin ei 4H-toiminta ole ollut niin täynnä mahdollisuuksia, kuin se on nyt. 4H-aate on säilynyt läpi muutosmyllerryksen kirkkaana, mutta toiminnan toteuttaminen ja ulkoinen imago on uudistunut.