ATV – Hyppää mönkijän kyytiin – jatkohanke

Mönkijä eli lyhennettynä ATV (=All Terrain Vehicle) on luotu liikkumaan hitaasti. Mönkijä-sana viittaa siihen, että mönkijä mönkii eteenpäin. Kuitenkin mönkijöillä ajellaan nykyisin kovaa ja sellaisissa paikoissa, joissa on myös muita moottoriajoneuvoja. Mönkijöitä on voinut hankkia tieliikennekäyttöön jo muutaman vuoden. Varsinkin nuorten keskuudessa on kasvussa mopomönkijöiden osto tavallisen mopon sijaan. Näistä asioista johtuen mönkijöillä sattuu myös vahinkoja, joita ei ehkä osata ennakoida. Mönkijällä kaatuminen on hyvin tyypillinen onnettomuustilanne. Mönkijä on laite mitä ei saisi verrata mihinkään muuhun laitteeseen vaan se on aivan omansa ja näin myös omat erityispiirteet omaava laite. Tämän takia on hyvä perehtyä mönkijän saloihin koulutuksen kautta.

Ammattitaitosta kouluttajaa tarvitaan, jotta koulutettava ei opi vääriä toimintamalleja ja että hän kokee koulutuksen aikana onnistumisen kokemuksia. Koulutus tähtää turvallisempaan ja luottavaisempaan mönkijän kuljettamiseen, jotta vältyttäisiin onnettomuuksilta.

Hankkeen koulutuksissa toimii kouluttajana Sodankylän 4H-yhdistys ry:n toiminnanjohtaja. Hän on kouluttautunut vuoden 2007 aikana valtakunnallisen Mönkkäri ry:n Turvallisenajon kouluttajaksi. Hänellä on myös käytössä omat maasto- ja tieliikennemönkijät koulutuksissa. Nämä mönkijät ovat tarkoitettu 18 vuotiaille ja sitä vanhemmille. Tämän jatkohankkeen kautta haetaan uudestaan rahoitusta pienemmän maastomönkijän ostoon, joka on sopivampi 10-17 vuotiaille.

Hankkeen kuvaus: Mönkijä ajourheilun ja liikennekasvatustyön jatkaminen Sodankylän keskustan ja maaseutukylien 10-25 vuotiaille nuorille. Tarkoitus järjestää jokaiselle ryhmälle erikseen ensin mönkijän peruskoulutus. Koulutuksen jälkeen ryhmät jatkavat toimintaansa omina mönkijäkerhoina. Kerhoaiheita olisivat lisää ajokoulutusta, taitoajoharjoittelua, kilpailut, eri tapahtumien järjestelyt ja liikennekasvatusta, maastoajoa, liikenteessä ajaminen (oltava B-ajokortti), ensiapu. Vielä erikseen järjestetään aikuisohjaajille mönkijän Turvallisenajon –koulutus.

Hankkeen tavoitteet: Erilaisen urheilun tarjoaminen Sodankylän 10-25 vuotiaille nuorille. Moottoriurheilun ja liikennekasvatuksen yhdistäminen. Mönkijän turvallisenajon opettaminen maastossa että liikenteessä. Omien ajotapahtumien järjestelyt. Tutustuminen/osallistuminen muiden järjestämiin ajotapahtumiin.

Lisätä jäsenmäärä ja lähinnä poikien määrää.

Sodankylän 4H-Mönkijä-cup 2009/2010 (2 osakilpailua/vuosi) ja Lapin Mönkijä-Cup 2009 –kilpailujen järjestäminen.

Lisätä mönkijäkoulutuksien ja mönkijäkerhojen ohjaajien määrää.

Mönkijä maastoajoreittien kartoitus Sodankylän kunnan alueella.

Hanke on saanut rahoituksen Lapin lääninhallituksen alueellisen nuorityön kehittämisavustuksista.

Hankkeen koulutukset toteutetaan yhteistyössä valtakunnallisen Mönkkärit ry:n kanssa.

Hankkeen hallinnoija:

Sodankylän 4H-yhdistys ry